hoensbroekse hof
opgave
ontwerp voor de openbare ruimte rond het onderwijs en cultuur cluster hoensbroek
opdrachtgever
Parkstad Limburg
ontwerp
2006
budget
€800.000
oppervlakte
10.000m²
in samenwerking met
Lilian van Oosterhoudt

Hoensbroek heeft geen centrum met een aaneenschakeling van publieke ruimten. Door het een hofruimte te introduceren ontwerpen we de ontbrekende schakel die de Hoofdstraat, de Marktstraat en de Markt aaneen kan rijgen tot een ketting van openbare ruimten. Herinrichting van dit terrein biedt ook de kans om van een anoniem gebied aan de achterzijde van de stad een levendig binnenhof te maken. Als schakel in de ketting van openbare ruimten van Hoensbroek wordt het weer een aansprekende voorkant: een plein met uitstraling en sfeer, al ligt het beschut tussen de bebouwing.

We kiezen hier voor dynamische waarneming en structurering van ruimtes. De relatie tussen Hof en Kerkplein wordt hersteld door een ensemble van opeenvolgende ruimtes te creëren tussen de kerk, de nieuwbouw en de heuveltop achter de parkeerplaats.

Om maximaal effect te hebben verdelen we het Hof in twee stukken: het beneden- en bovenplein. Het benedenplein, de doorgang naar Markt en Hoofdstraat, ligt tegen het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcluster aan en wordt gekenmerkt door zitplekken van vuursteen en bomen. Het is een introverte ruimte waar voetgangers en fietsers even tot rust kunnen komen en die ook ’s avonds goed wordt verlicht en prettig is om even te verblijven. Het bovenplein bestaat grotendeels uit een extra opgehoogde parkeerplaats met grote in de bestrating genummerde parkeervakken. De verhoging wordt omringd door een muur van mergelkalksteen, de rand is verblijfsruimte. Daar komen nauwelijks auto’s, alleen voetgangers en fietsers. Op het hoogste punt staat een grote boom, van waaronder uitzicht over het hele dorp mogelijk is.