Tannhauser
opgave
visie masterplan
opdrachtgever
Gemeente Apeldoorn
ontwerp
2004 tot 2005

In juli 2004 heeft de gemeente Apeldoorn aan één op één, stadslandschappen opdracht gegeven deel te nemen aan een aantal workshops voor het Masterplan Tannhauser.

In samenwerking met de architecten van Groosman Partners en Architectenbureau Marlies Rohmer is door één op één een fijnzinnig en groen plan voor de openbare ruimte ontworpen. In het plan is vanuit de openbare ruimte het subtiele in de stedenbouwkundige opzet van Tannhauser, een wijk uit de jaren 1960, naar voren gebracht.

Bestaande kwaliteiten zoals het groene karakter van de wijk, de subtiel vormgegeven overgangen tussen openbaar en privaat gebied en de aanwezigheid van parkeerhoven is door één op één, stadslandschappen in de workshops blootgelegd en als ontwerpthema voor de opzet van de stedelijke vernieuwing geïntroduceerd.

Daarnaast is met ontwerpvoorstellen aangegeven hoe Tannhauser ruimtelijk en functioneel verbonden kan worden met de nieuwe wijk Zuidbroek en het nieuwe winkelcentrum Anklaar. De bestaande vijver krijgt in de hernieuwde visie voor het Masterplan de positie als belangrijk groen hart van de vernieuwde wijk.

Inmiddels is een deel van de vernieuwing gerealiseerd in het plan ‘t Podium.