veld 4
opgave
inrichtingsplan arnhem-schuytgraaf, veld 4
opdrachtgever
BFAS
ontwerp
2009-2011

In opdracht van BFAS en in samenwerking met Mulleners + Mulleners architecten heeft één op één stadslandschappen een duurzaam ontwerp gemaakt voor de buitenruimte van 86 woningen in Schuytgraaf.

Uitgangspunt voor het ontwerp is de ligging in het rivierenlandschap van de Rijn. Dit landschap van water, riet, elzenhakhout en wilgenbosjes bepaalt de sfeer van de buitenrand van het veld. Woningen zijn hier zodanig gelegen dat grote achtertuinen direct aansluiten op het landschap. Met het plaatsen van een laag transparant houten hek is er een optimale zichtrelatie vanuit de woning en de achtertuin met het landschap. Er ligt geen pad achter de woningen: de openheid naar het landschap blijft de grootste kwaliteit van de woningen aan de buitenrand.

De buitenrand met 2-onder-1-kapwoningen opent zich in het noorden van het veld. Vanuit deze groene openbare ruimte is direct zicht op natte graslanden van de ecozone en het achterliggend landschap van komgronden. De houten steiger, die als een vinger naar het landschap wijst, geeft de voorbijganger een nog beter zicht op zijn omgeving. Wilgenstruiken en elzen begeleiden de bezoeker naar het einde van de steiger waar tussen de rietpluimen de groene ruigte kan worden ervaren. Op het grasveld omringt een haag een buurtspeelplaats. Langs de haag vormt zich een houten bank die zitmogelijkheid geeft en waar de vruchten van een walnotenboom kunnen worden verzameld: een mooie ontmoetingsplek voor de buurtbewoners.

Binnen in het veld heeft de openbare ruimte een intieme en dorpse sfeer. Er is veel groen in de buurt: iedere straat heeft een groene berm waarin al het regenwater wordt opgevangen. De voortuinen hebben een haag welke direct aan de grasberm grenst. Kleine voortuinen worden collectief groen ingericht. Waar achtertuinen aan openbaar gebied grenzen is een hekwerk geplaatst dat wordt begroeid met een mix van groenblijvende en bloeiende klimmers.

De straatprofielen zijn smal, het materiaalgebruik heeft een hoge en duurzame kwaliteit. Het voetpad, de rijbaan en het parkeren liggen alle op hetzelfde maaiveldniveau. Door het toepassen van een divers bestratingverband en verschillende klinkerformaten is er een subtiel onderscheid aangebracht tussen loopstrook, rijbaan en parkeerstrook. Het bestratingmateriaal is in het hele profiel hetzelfde: een rood gemêleerde gebakken klinker.