waterlandplein
opgave
voorlopig en definitief ontwerp tuin bij zorginstelling in Purmerend
opdrachtgever
Stichting Cumulus
realisatie
najaar 2003
oppervlakte
1.650 m2
budget
130.200 Euro
in samenwerking met
SmitsRinsma adviseurs groenvoorziening en terreininrichting

Een oud kantoorgebouw en inmiddels zorginstelling aan het Waterlandplein in Purmerend breidt verder uit. Een al bestaande vleugel van het kantoorgebouw wordt bij het zorgcomplex getrokken en deels gevuld met nieuwe functies zoals een babyhotel en kinderdagverblijf. Bovendien wordt de doorloop naar de straat gesloten waardoor met name de tuin van karakter verandert. Van een openbaar toegankelijke, maar veronachtzaamde transitruimte tussen parkeerdek en zorginstelling wordt de tuin een omsloten binnenhof voor de medewerkers en bezoekers van het gebouw.

Hoewel de tuin op het eerste gezicht een verwaarloosde indruk gaf, stonden er al wel enkele bijzondere bomen en struiken. Die aanwezige botanische kwaliteit is het uitgangspunt waar het ontwerp omheen is geplooid. Twee forse grondmassa’s waarin de bestaande bomen zijn opgenomen schuiven over elkaar heen en brengen reliëf in de tuin. Daarnaast creëren ze plekken met rugdekking die gericht zijn op de zon en dus prettig om even in te verblijven. Toegang tot de gebouwen is alleen mogelijk door rondom het groene centrale deel te lopen. De borders staan vol wilde bloemen en kruiden en de entree van de tuin wordt omgeven door een bloementuin.

Het hele jaar door verwelkomen de kleur en geur van bloeiende planten de bezoeker. Met de uitvoering van het ontwerp is een vergeten ruimte leefbaar gemaakt: de transformatie van een sombere achterkant naar een kleurrijke tuin is een feit.