daktuin
opgave
ontwerp daktuin Residence Veldesteijn (38 appartementen en supermarkt)
opdrachtgever
Belin projectontwikkeling BV
realisatie
voorjaar 2010
in samenwerking met
bureau kroner
Pepping Bontenbal Groep
uitvoering
ISS Landscaping Services B.V.

Met het ontwikkelen van het plan Residence Veldesteijn op de voormalige locatie van een school is de dorpskern van Maasland tot aan de brug in het verlengde van de Huis te Veldelaan tot een duidelijke stedebouwkundige eenheid geworden. Het beeld van de kleinschalige bebouwing van de dorpskern is doorgezet en heeft een duidelijk einde bij de kruising gekregen.

De driehoekige locatie is architectonisch optimaal benut: Op begane grond zijn een supermarkt, bloemenwinkel, drogist en inpandig parkeren gesitueerd. Bovenop bevinden zich woningen die van twee kanten de daktuin omsluiten. Aan de derde kant zijn op half hoog parkeerplaatsen en een overloop met zitplekken voor de bewoners gerealiseerd.

De daktuin geeft de mogelijkheid aan de bewoners om een gezamenlijk ontmoetingspunt te hebben. Tegelijkertijd dat het een rustig binnenterrein is, is het ook voorkant met entrees naar de woningen.

Het grasveld in het midden is golvend aangelegd. Hierdoor kon op drie punten voldoende vegetatieruimte worden gecreëerd om kleine bomen te situeren. Smalle beplantingsvakken scheiden het grasveld van de “ voortuintjes” van de woningen: vaste planten die door bladtextuur, bloeikleur en bloeitijd van voorjaar tot in de winter een aansprekend en afwisselend beeld bieden.