Hortus Limes
opgave
ideeenprijsvraag
uitschrijver
?
ontwerp
2005

De Hortus Limes is het resultaat van een ideeenprijsvraag naar de betekenis van de archeologische vindplaatsen rond de Limes voor het huidige landschap. De Hortus Limes is een ontwerpinstrument om de resten van de Limes te identificeren en als ordenend principe in de hedendaagse context van een dynamisch landschap te plaatsen.

De aanleg van de Limes was de eerste grote ingreep in het deltalandschap van Nederland. De Romeinen waren de eersten die het water fysiek gingen beheersen met de aanleg van dammen, graven van kanalen, bouwen van oeverversterkingen en bruggen. Daarnaast ontwikkelden ze een meetkundig systeem waarop de beveiliging van de noordelijke grens van het Romeinse Rijk was gebaseerd en deze grens in kaart bracht, met een reeks verdedigingswerken die in elkaars zichtveld lagen. Voor het eerst werd de bevolking van de Lage Landen zich bewust van de maakbaarheid van het landschap.

Onze fascinatie voor de beheersing van het water en de geometrie van het landschap heeft geleid tot de situering van een reeks van publieke tuinen op de plaatsen van de verdwenen Romeinse forten langs de Limes van Zwarte Zee tot Noordzee. De HORTUS LIMES wordt een metafoor en visualisering van de door de Romeinen begonnen vorming van de eenheid van Europa.

De letter T uit de basisuitleg van het fort wordt het ordenend principe voor alle tuinen. De tuinen worden alleen daar gesitueerd op de locatie van een fort. De onderdelen van de T worden per locatie in opzet, materialisering en inpassing in de omgeving steeds anders vertaald.

De keuze van planten in de tuinen langs de Europese HORTUS LIMES is niet gebaseerd op een nationale identiteit maar op een fusie tussen lokale en Europese soorten. Uiteindelijk ontstaat de HORTUS LIMES als een DNA-streng met een nieuwe Europese botanische structuur.

De tuinen worden verbonden door het enige nog zichtbare element van de Limes: het water.