daktuin
opgave
voorlopig en definitief ontwerp daktuinen woongebouw op KNSM-eiland
opdrachtgever
woningbouwvereniging Het Oosten, amsterdam
ontwerp
2003-2004
realisatie
najaar 2004
in samenwerking met
Lilian van Oosterhoudt
budget
83.500 Euro
oppervlakte
600 m2

Het Barcelonaplein is een appartementencomplex op het voormalig terrein van de KNSM op de oostelijke haveneilanden in Amsterdam. In het complex bevinden zich twee binnenhoven. Het zijn kijktuinen, geen gebruikstuinen. Het enige visuele contact met de buitenwereld bestaat in de binnenhoven uit een blik op de Hollandse luchten. Gezien vanuit de omliggende woningen lijkt de tuin schaalloos en abstract. Het golvend maaiveld geeft beweging in de tuin en roept het weidse landschap van het IJ in gedachten.

De gebruikte materialen halen de kleuren van het licht in het waterrijke voormalig havengebied de tuinen in. Verspreid over het golvend sedum tapijt zijn op regelmatige afstand aluminium bakken gevuld met witte schelpen geplaatst die het zonlicht reflecteren als kabbelend water. De tuin bevindt zich niet alleen op de grond maar vult de ruimte ook verticaal. Klimplanten slingeren zich langs een grid van aluminium masten omhoog als waren het bomen, zonder echter licht weg te nemen.

In het ontwerp sluiten de geometrische patronen van verschillende materialen, als hoog gras, schelpenvlakken en bloemborders in een golvend maaiveld, aan op de neoklassieke gevelopbouw van het gebouw van Bruno Albert. Door het open karakter van het binnenhof trekken ook de geveltuinen van de bewoners van het blok opnieuw de aandacht. Potgroen en bloembakken maken ineens weer onderdeel uit van het landschap in het bouwblok.