centrum homeruskwartier
opgave
maaiveldinrichting centrumgebied Almere Homeruskwartier
opdrachtgever
Gemeente Almere
ontwerp
2009-2010
in samenwerking met
Atelier Dutch
onder supervisie van
OMA, Art Zaaijer

Een eenvoudige en hoogwaardige inrichting vormt de basis voor het door één op één stadslandschappen, in opdracht van de gemeente Almere, ontworpen maaiveld van het centrumgebied in Almere Homeruskwartier. Het stedenbouwkundig plan van OMA is een plan met hoge dichtheid en gestapelde functies. In de plinten komt bedrijvigheid zoals winkels, scholen of kantoorruimte. Op de andere lagen zal worden gewoond. Een uitdaging wordt gevormd door de wijze van ontwikkelen: in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Het maaiveld is ontworpen als een erf en wordt begrensd door een duidelijke rand. De bus kruist het centrumgebied en de auto is overal in het centrum toegestaan. Beide zijn op dit erf ‘te gast’: de maximale snelheid is 30km/uur. Bomen zijn strategisch geplaatst en hebben goede groeiomstandigheden zodat ook in het centrum een duurzaam groen beeld zal ontstaan. Speciaal voor het centrum ontworpen greenseats en een pleinmeubel zijn geplaatst waar bewegingsstromen samenkomen. In combinatie met een boom en onderbeplanting geven deze zitelementen beschutting en intimiteit.

Als ondersteuning van de verspreid in het centrumgebied geplaatste bomen krijgen de gebouwen een groene plint, door iedere gebruiker op zijn of haar manier in te vullen. Het tot uitdrukking brengen van ieders creativiteit blijft in Homeruskwartier uitgangspunt, ook op de grens van het publieke domein.