De Reeve / Triade
opgave
ontwerp tuin bij instelling voor jeugdzorg
opdrachtgever
SBH-Architecten + Adviseurs
ontwerp
2007-2008
realisatie
2009
in samenwerking met
SBH-Architecten + Adviseurs

Uitgangspunt voor het ontwerp van de tuin is de positie van de bouwblokken van de centrumvoorziening op de hoekpunten van het veld en daarmee het contrast tussen de strakke, rechte lijnen aan de buitenzijde en geplooide aan de binnenzijde.

Aan de buitenzijde van de tuin is een verhoogde band het subtiele onderscheid tussen de openbare ruimte (de straat) en de tuin. Aan de binnenzijde is een lange, bochtige haag de scheiding tussen het meer private deel van de tuin, dicht bij de achtergevels, en het meer openbare middendeel. Door de ‘beweging’ van de haag ontstaan allerlei ruimten tussen openbare straat, centrale tuin, terras en huiskamer.

Kloeke boomgroepen vormen een transparant scherm tussen de vier meer private delen van de tuin, nabij de gebouwen. Er ontstaat een spel van licht en schaduw en van beschutting en openheid. Door de soortkeuze van de bomen wordt de loop van de seizoenen in de tuin goed zichtbaar.

Het gekozen kleurenschema met roodbruin, warmgrijs, grijsgroen en donkergroen is een uitdrukking van de aardse kleuren uit het Flevolandse polderlandschap. Met de gekozen kleuren wordt nadrukkelijk aansluiting met de context gezocht.