natlab
opgave
Nieuw Tij-impuls voor Zeeland; ideeenprijsvraag over nieuw landelijke wonen
uitschrijver
Stichting Het Zeeuwse Gezicht
ontwerp
2006

Tholen is het best bewaarde geheim van Zeeland. Gelegen aan de Oosterschelde wordt het land in alle stilte bewerkt. Tussen aardappelvelden en door schapen begraasde dijken liggen pittoreske dorpen als Tholen, Poortvliet, Scherpenisse, Sint Maartensdijk en Stavenisse. Er is één provinciale weg die de dorpen verbindt met het “vasteland”. Antwerpen en Rotterdam liggen relatief op grote afstand.

Dynamiek is slechts te vinden in het geduldige tij dat 6 uur op en 6 uur af gaat en zo het trage karakter van dit stuk Zeeland onderstreept.

Het is juist dit tij dat een nieuw perspectief voor Tholen zal bieden. Het gebied blijft een werklandschap en ontwikkelt zich als proeftuin voor de ontwikkeling van de zilte landbouw: het NATLAB

Het NATLAB is als een kaarsrecht bedijkt proefbekken van 100 bij 1500 meter het icoon van vooruitgang op de overgang van het Tholense kleipolderlandschap naar de slikken van de Oosterschelde en refereert aan de langgerekte havenmonden van dorpen elders in Zeeland.

Hier werken de ziltelandpioniers aan nieuwe teelten die gebaseerd zijn op de overgang tussen zout en zoet water. De op deze wijze in het NATLAB ontwikkelde producten zullen in de vorm van authentieke zilte gerechten in het TOPrestaurant worden geserveerd aan liefhebbers uit de regio.

De waterkerende dijk om het proefbekken is met haar windmolens een opvallend element in het Zeeuwse landschap. Het biedt de mogelijkheid om met uitzicht over de weilanden veilig aan de dijk te wonen. De woningen zijn zelfvoorzienend en maken gebruik van duurzame energie gewonnen uit wind, zonlicht en biomassa.

Uiteindelijk volgt na experiment de transformatie: de Tholense polders worden de nieuwe Zeeuwse tuinen. Het NATLAB zal als agrarisch monument en nederzetting een bijzondere plek innemen in het verstilde landschap van het nieuwe Tholen.